לפעמים כל מה שאנו רוצים בחופש, זה להתנתק לרגע מהשגרה היומיומית. פשוט להיכנס לרכב ולנסוע. לא רחוק מדי, לא למקום מפונפן בהכרח אבל גם לא להתבודד. רק להיות לרגע במקום שונה, חווייתי אך גם נוח. כך הגעתי למתחם האירוח שבהחלט עונה על ציפיות אלו, במרחק נסיעה קצר מהמרכז. חשבתם פעם על לינה בצינורות בטון בדרום הארץ? הנה כל הסיבות למה כדאי לחשוב על זה בחופשה הבאה שלכם.

בעקבות החופשונת האחרונה שלי, הבנתי שאני מעדיפה לא לנסוע לחופשה של לילה אחד. ממש משתדלת שלא לפחות. זה לא מספיק בשביל להתנתק, וגם לא בשביל להתחבר ולחוות מקום. אז הפעם חיפשנו מקום שנוכל להשאר בו שני לילות (בסופ”ש) מבלי לקרוע את הכיס. את המקום עליו אספר, מצאתי בדרום הלא רחוק של הארץ, בחוות נאות המקסימה.
לא צימר, לא שטח: צינור בטון באמצע המדבר
אי אפשר להתעלם מהמבנה של מערום צינורות הבטון, החריג בנוף בכלל, ובנוף המדברי בפרט. הוא נגלה לעין עוד מהכביש הראשי היורד דרומה. עד שלא מתקרבים, קשה לנחש שמדובר במתחם לינה, או להעלות על הדעת מה יש בתוך המבנים הגליליים. ראינו לא מעט אנשים סקרנים שהתקרבו עוד ועוד, כדי להיות בטוחים מה הם רואים. למעשה מדובר במעין הוסטל “קפסולות” המשמשות כיחידות לינה ליחיד או לזוג. גרם מדרגות מוביל אל 2 יחידות עיליות, שלצידן מרפסת עץ קטנה. סביב היחידות מתחם אירוח, המשלים את כל מה שאין בתוך היחידה. שמו של המתחם “צוותא“, ובהמשך תבינו כי השם בהחלט מעיד על הייעוד.


היחידה מינימילית: ההנאה מקסימלית
במנוח “מלון קפסולות” כבר נתקלתם? אם לא, תדעו שזה הדבר החם הבא. בעולם הנוכחי, בו כל פיסת קרקע עירונית הופכת ליקרה מאוד, חדרי לינה קטנים בשילוב אזורים משותפים, מצליחים לענות על צורך חיוני של מטיילים הרוצים לחוות מקום או עיר ולחסוך בהוצאות הלינה. מלון מסוג זה משויך בדר”כ ליפן, שם התחיל טרנד של מלונות הבנויים מיחידות שינה קטנטנות, המכילות בעיקר מיטה. במקור הן היוו דיור חסכוני עבור אנשי עסקים העובדים עד מאוחר, או המגיעים לעיר רק ללילה. כיום, ניתן למצוא מלונות או הוסטלים מסוג זה גם בערים המתוירות ביותר באירופה, ואפילו בארץ- בתל-אביב, בירושלים ובעכו.
בעברית פורמלית מכנים את התופעה “מלון כמוסות” (תרגום מפתה, אה?). אני קוראת להן “היחידה המינימלית”, ומינימלי הוא לא דווקא רע. מה באמת צריך כדי לישון בנוחות? מיטה וכרית, מזגן ואוורור, מנורת לילה ושקע חשמל, חלון קדמי גדול ווילון אטום לשמירת הפרטיות. את כל אלו תמצאו במתחם צינורות הבטון שבחוות נאות, ואפילו במחיר סביר. האזור החיצוני בקדמת היחידה גם הוא מתפקד כחלק ממנה, וניתן לשבת בו לכוס קפה או יין. באופן אישי אהבתי במיוחד את היחידות העיליות, שלהן יש מרפסת כמעט פרטית הצופה אל הנוף.

המתחם נבנה מצינורות בטון ישנים ששימשו להובלת מים והוצאו משימוש. למעשה מדובר במיחזור לכל דבר, בניה ירוקה, או איך שתקראו לזה. זהו גם נושא משמעותי בעולם האדריכלות והבנייה, נקודת פלוס נוספת למקום. הצינור גדול יחסית, בממדים של 2 מ’ רוחב, כרוחב המיטה, וכ-2.5 מ’ אורך. הגובה מאפשר עמידה (גם לגבוהים במיוחד, בדקנו). חזית הכניסה מזוגגת ובה דלת, ובכניסה לצינור בלבד ניתן לעמוד ולהניח שלל תיקים. עדיף כמה שפחות.

ביחד או לחוד: אירוח ולינה בדרום הארץ
חישבו רגע על הבית שלכם. הוא מכיל חדרי שינה, פרטיים לרוב, ואזורים משותפים כמו למשל חדרי רחצה, מטבח וסלון. באופן דומה, צינורות הבטון הם חדרי השינה, ובמתחם תוכלו למצוא את כל הפונקציות שאנו גם ככה רגילים לחלוק: מקלחות, שירותים ומטבח. באזור הישיבה החיצוני ישנה גם פינת מנגל ומדורה, ערסלים ובריכה קטנה. יש לציין שהמקום מאובזר לחלוטין, ובתוך היחידה יש מצעים ומגבות. המטבח גם הוא מצויד בכלים, מקרר גדול, מים קרים וחלב עיזים תוצרת המקום. אפילו מכונת קפה יש, מה שהפך את השהות לעוד יותר נעימה! בחווה גם מגבנים גבינות נהדרות הניתנות לקנייה רק במקום.

בכתבה שלי על הקריטריונים לבחירת דירה שכורה, ציינתי שהגודל לא קובע. אם החלל מספיק לפונקציה לה הוא מיועד, יהיה בו נוח. חדר שינה? נועד לישון בו, האם באמת נחוץ לנו יותר ממיטה ואוורור? אנו רגילים לחשוב שחלל מרווח ופתוח, כמה שיותר, זה האידיאל. אבל חדר שינה קטן במחיר של מרחב ציבורי משותף גדול- זו דווקא פשרה הוגנת ונוחה.


הוצאת האזורים המשותפים ממרחב הלינה הפרטי למרחב חיצוני משותף, הופכת את חוויית החופש להרבה יותר מעניינת. הישיבה סביב המדורה או הבריכה, הפגישה אותנו עם עוד מטיילים ונופשים כמונו. אפילו איחדנו את מרכיבי הפויקה לסיר אחד. גם במטבח אפשר להיעזר האחד בשני, ומצד שני ניתן להחליט שאוכלים לבד. מגוון האינטראקציות החברתיות שהיו, בהחלט העשירו את החופשה שלנו, ולכן יש יתרון גדול למקום מסוג זה.

המקום החשוב ביותר
שאלו אותי הרבה על המקלחות והשירותים במתחם. משותפים? צריך להביא בגד-ים? כן, אבל רק בשביל הבריכה. אל תחששו! מדובר בחללים מדליקים ביותר שלא מביישים אף מקלחת שטח. צריך לזכור שהמתחם מאפשר פתרון שהוא בין שטח לצימר: לינת שטח עם היתרונות שבה, יחד עם הפינוק של צימר. בכל זאת, מי לא אוהב מקלחת מתחת לכוכבים?
את החסרונות המשמעותיים בעיניי של מקלחת שטח פתרו פה: פרטיות ומים חמים. מבני המקלחת בנויים גם הם בצורת גליל, אך אנכי, ולא מבטון. קיר המבנה מתוכנן במעין עיקול ספירלי, כלפי פנימה, כך שבפנים אתם במרכז הספירלה. הדבר מייצר חלל פנימי חבוי, שמוסתר לגמרי מהחוץ, מלבד מהשמיים. מים חמים יש במתחם כל היום, וזה בהחלט דבר שהם מתגאים בו. תאמינו לי- אחת המקלחות הטובות שיהיו לכם!

לגבי המקום החשוב באמת, השירותים, גם אני תהיתי. חייבת לומר שציפיתי למבנה שירותים משותפים גנרי, עם מחיצות דקות ודלת שלא נסגרת. בפועל, גם פה הפגינו יצירתיות. את צינורות הבטון חילקו לשניים, לרוחב, ומכל צד הוסיפו דלת הזזה ננעלת. כך כל צינור הופך לשני תאי שירותים אישיים, מופרדים, וכן, עם אסלה רגילה לגמרי.
המרחב האישי שלנו: מאחורי המסך?
בעידן הנוכחי, חלק ניכר מהחיים שלנו מתנהל בממד הוירטואלי. הפנים שלנו לרוב שקועות בתוך מסך, וניתן להניח שאנו לא צריכים יותר מאשר פינה ממוזגת להניח בה את הראש (ושקע להטענה כמובן). אבל, בפעם הבאה שאתם יוצאים לחופשה, חישבו על החוויה החברתית שאתם מרוויחים. לפעמים היא זו שתעשה לכם את חוויית השינה לעוד יותר מוצלחת.
אז צאו מהעיר, ובמרחק שעה וחצי נסיעה מתל-אביב תגיעו לעולם אחר. לינה בצינורות בטון בדרום זה לא דבר שרואים כל יום. מבטיחה לכם עולם שכולו מדבר, עיזים, גבינות, וגם קצת בטון. כי אי אפשר בלי.

טיפ לייעול: מתלים בתוך היחידות- יעזרו מאוד כתוספת מקום אחסון.
טיפ להמשך: חלל עגול שגודלו כגודל המיטה, מייצר מקום מאוד אינטימי לישון בו. חישבו על אזור המיטה בחדר כמתחם נפרד שיכול לקבל יחס מיוחד. מלבד חומר וצבע, ניתן לתחום את המיטה בנישה. אולי אפילו לשנות נקודתית את גובה התקרה או הרצפה, בכדי לקבל אפקט דומה של מעטפת.
לימור רוב
19 מאי 2019וואי, זה סופר מיוחד! לא הייתי מנחשת שיש דבר כזה בארץ. זה כמו שפעם ב- נתקלים בכתבות במדור התיירות “עכשיו בטוקיו – שינה בתוך קפסולות”.
AdriKalut
19 מאי 2019חחח נכון, רק שזה פה בארץ (:
ובכלל טרנד הקפסולות צובר תאוצה, לא רק בטוקיו.
סיון
19 מאי 2019נראה כמו חוויה ממש מיוחדת!
AdriKalut
19 מאי 2019זו בהחלט חוויה לא שגרתית, נחמד לעשות אותה פעם ב (:
ירדן כחול | PlanneriTrips
19 מאי 2019יאוו חיפשתי מקומות כאלו בארץ ועד עכשיו לא מצאתי! כתבה מעולה !!!
AdriKalut
19 מאי 2019תודה רבה! שמחה שחידשתי. תמיד פה להכיר לכם מבנים חדשים.
שחר
עמנואלה
19 מאי 2019זה רעיון מעולה למקום לינה, אמנם צפוף אבל מקורי ומעניין!
AdriKalut
19 מאי 2019כן, צריך לבוא עם מעט דברים (:
את כל האוכל והכלים אפשר להשאיר במטבח בכל מקרה.
שיר
19 מאי 2019איזה פוסט מצוין ! עשית לי חשק – גם בגלל המידע המפורט וגם בגלל התמונות.
תודה רבה : )
AdriKalut
21 מאי 2019מקסימה שאת! איזה כיף…
בהחלט תעשו איזו גיחה (:
Rotem - Tricolad blog
22 מאי 2019נראה ונשמע ממש מעניין.! לא יצא לי לשמוע על דבר כזה עד עכשיו אז תודה שחידשת לי?
AdriKalut
27 מאי 2019בשמחה! שמחה שחידשתי, זו בדיוק מטרת הבלוג בכלל והקטגוריה הזו בפרט (:
אורטל
27 מאי 2019מעורר מחשבה! וגם. הכתיבה שלך נפלאה
AdriKalut
27 מאי 2019תודה רבה! כיף לשמוע
תמר
27 מאי 2019הי, כרגיל את כותבת מדהים. מנגישה את עניין האדריכלות וההסתכלות על מבנים בעלי פונקציות שונות באופן שהדיוטה כמוני יכולה להבין.
יצא לי בלונדון להכיר חדרי מלון מינימליסטים. אמנם לא מיוחד כמו צינורות הבטון אבל מינימליסטי בהחלט. הדבר שהכי הפריע לי שלא היה מקום למזוודות. איך זה מובנה בצינורות?
Shachar Shapira
27 מאי 2019איזה מקסימה, תודה על המילים שלך!
שמחה מאוד שזה מצליח לעבור, זו המטרה.
את צודקת, ובאמת כתבתי שעדיף לבוא עם מעט ציוד. המקום היחיד הוא בכניסה, שהוא גם המקום לעמוד בו.
וזה גם הטיפ שכתבתי בהמשך- להוסיף לפחות ווים, שיהיה מקום לתליה. כשאני חושבת על זה- אפשר גם להוסיף מדף עליון מעל המיטה כמקום למזוודות.
הרגשת שזה קלסטרופובי באיזה שהוא אופן? כי לי לגמרי בא לנסות חללי קפסולות אחרים בעולם.
רחלי
27 מאי 2019מאד אוהבת את הטרנד הירוק הזה. רשומה מעניינת. אהבתי את הטיפים לייעול.
Shachar Shapira
28 מאי 2019תודה רבה! כן גם אני, אשמח לשמוע על עוד כאלה אם את מכירה.
חן
27 מאי 2019וואי מהמם!! כשאני חוזרת לארץ אני הולכת לנסות. אנחנו עושים הרבה טיולי גיפים באזור
Shachar Shapira
28 מאי 2019מעולה! זו באמת אופציה טובה בין צימר לשטח.
זוהר
29 מאי 2019ממש נהנתי לקרוא,
מאוד מעניין ועושה חשק ..
Shachar Shapira
30 מאי 2019חמודה שאת! תודה רבה (:
Shahar Lilia - Blue-Vagabond Blog
8 יונ 2019אחרי מאתיים שנה רק עכשיו יצא לי להתעמק בפוסט.
אז קודם כל הוא כתוב מעניין בטירוף ושאפו על תשומת הלב לכל הפרטים!
כמי שגרה ביפן והתנסתה בקפסולה טיפה יותר משודרגת, מה שנקרא Cabin, אני חייבת לציין שצינורות בטון נראים הרבה יותר מגניבים!
השוני המהותי ששמתי לב אליו הוא שבמלון קפסולות וקבינות, החלל הפרטי (לעומת הלובי, המקלחות המשותפות וכו) הופך להיות כוך שאתה נמצא בו, קורא בו, רואה טלוויזיה ומתעסק בפלאפון- או במלים אחרות – מתנתק מאנשים אחרים. לעומת זאת, נראה שהצינורות הבטון החלל הפרטי מיועד כמעט רק לשינה ומעודד אותך לצאת וליצור אינטראקציות בחללים המשותפים.
אפשר ממש לעשות על זה מחקר אנתרופולוגי 😉
Shachar Shapira
8 יונ 2019תודה רבה!
לגמרי מחקר אנתרופולגי! ברו שארבעת הקירות שמסביבנו (או במקרה הזה הגליל) משפיעים על האופן שבו נצרוך את המרחב הפרטי וכתוצאה מזה את המרחב הציבורי.
במקרה הזה- באמת מעודדים להתחבר ולא להיות בתוך הצינור כל היום, אבל כן יש שקע, מנורה ומזגן אז עקרונית את יכולה. מניחה שבcabin מתוחכמות יותר יש כל מיני גאדג’טים שעוזרים לך להתנהל רק בפנים.
יסמין
13 יונ 2019נראה מקום מהמם וסופר מקורי! מחכה לנסוע לשם בביקור הבא בארץ. שמחתי לגלות שיש מקלחת עם מים חמים 🙂 נחמד שיש מקומות כאלה בארץ.
Shachar Shapira
18 יונ 2019חמודה…כן המקלחת ממש כיפית! גם ביום עם השמש וגם בילה כשקר (:
תודה
עדי
14 יונ 2019מעולה! תודה שחר על המידע והחוויה !
שוקלת. להגיע לשם בקרוב.
Shachar Shapira
18 יונ 2019בשמחה עדי! לגמרי שווה ביקור בטיול הבא לדרום.